Vem bör skriva testamente?

Ja, måste man ha ett testamente? Och när är det extra viktigt att tänka på att skriva ett testamente?

Först och främst: Ni som lever som sambor bör absolut skriva ett testamente till förmån för den efterlevande sambon eftersom ni inte ärver varandra. Tänk er själva: ni har levt tillsammans i flera år och en av er går hastigt bort. Har ni inga barn så tillfaller den avlidnes kvarlåtenskap i första hand dennes föräldrar, syskon osv. Det ni som efterlevande har rätt till är hälften av samboegendom och sambobostad, men inget mer.

Lever ni tillsammans som sambo eller gifta och har särkullbarn är det också bra att skriva ett testamente för att den efterlevande maken/sambon skall kunna sitta i så kallat "orubbat bo" om den ene av er går bort. Då särkullbarn har rätt att få ut sitt arv vid förälderns bortgång kan man genom ett testamente dels vädja till särkullbarnen att vänta med att ta ut sitt arv tills den andre maken avlider men också göra det lättare för den efterlevande maken att lösa ut särkullbarnen då de i sådana fall endast har rätt att få ut sin laglott, dvs halva arvslotten.

Om du är ensamstående med barn kan det också vara bra att skriva ett testamente. Du kan då förordna om överförmyndarspärr på eventuellt arv och skriva in när dina barn skall få tillgång till dessa. Vill du att någon speciell person skall förvalta barnens arv tills de har uppnått en viss ålder så kan du skriva in detta i ditt testamente också.

I övrigt kan sägas att om ni vill ändra på arvsordningen eller vill fördela er kvarlåtenskap på ett visst sätt så skall ni skriva ett testamente, likaså om ni vill att arvet skall följas av speciella villkor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
och tack för en intressant blogg..

jag har några frågor ang detta med arv.

jag har ett barn som jag har enskild vårdnad om och har länge funderat på att skriva ett testamente ifall att något händer mig och man vill ju göra det så enkelt som möjligt för kvar levade.

Jag äger en fastighet som jag vill ge mitt barn men jag vill INTE att barnets mor ska vara förvaltare av fastigheten tills han fyller 18år (10år kvar) skulle uppskatta lite förslag på hur jag kan utforma ett sådant testamente.

Mvh
Lars

Internetjuridik sa...

Hej Lars,

Och tack för berömmet!

Det bästa du kan göra om du vill ha speciella förordnanden i ditt testamente är att kontakta en jurist så att det blir rätt. Läs mer om personligt testamente här:

http://www.thorlund.com/testamente/personligt-testamente.html

.